sobota, 15 listopada 2014

Przepis

                                            Przepis na babeczki sowy:


Składniki:
Na małe sowy:
  • ulubione muffinki lub babeczki (u mnie babeczki czekoladowe i babeczki śliwkowe, w których zastąpiłam kawałki śliwek 70g posiekanej czekolady)
  • czekoladowe markizy z białym kremem typu oreo
  • Lentilky (Smarties) lub M&M's
  • ok. 150g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Dodatkowo na dużą sowę:
  • parę kostek białej czekolady
  • paluszki lub grissini
  • wiórki kokosowe
  • płatki czekoladowe lub trochę startej gorzkiej czekolady
  • 7 migdałów
Sposób przygotowania małych sówek:
  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia. Gdyby babeczki były mocno wypukłe należy ściąć ich górę, aby były płaskie. (Babeczki czekoladowe wychodzą płaskie, więc tutaj nie trzeba nic robić. Babeczki śliwkowe wychodzą lekko wypukłe, ale ich też nie ścinałam).
  2. Markizy podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Babeczki posmarować roztopioną czekoladą. Na jeszcze płynną czekoladę przykleić dwa ciasteczka z kremem, a u góry dwie połówki ciasteczek bez kremu.
  4. Dziób zrobić ze smarties'ów wciskając je w czekoladę.
  5. Źrenice zrobić ze smarties'ów, przyklejając je roztopioną czekoladą do kremu.
  6. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.
Sposób przygotowania dużej sowy i paru małych:
  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki z podwójnej porcji. (Na dużą sowę potrzeba 14 babeczek). Pozostawić do ostygnięcia. Gdyby babeczki były mocno wypukłe należy ściąć ich górę, aby były płaskie. (Babeczki czekoladowe wychodzą płaskie, więc tutaj nie trzeba nic robić. Babeczki śliwkowe wychodzą lekko wypukłe, ale ich też nie ścinałam).
  2. Markizy podzielić na pół tak, aby jedna część była z kremem, a druga bez. Części bez kremu przekroić ostrożnie nożem na pół.
  3. Parę kostek białej czekolady roztopić w kąpieli wodnej i posmarować dwie babeczki. Na środku, na jeszcze płynnej czekoladzie, przykleić ciasteczko z kremem i u góry połówkę ciasteczka bez kremu.  Babeczki złączyć i jako dziób położyć migdał. Źrenice zrobić ze smarties'ów, przyklejając je roztopioną czekoladą do kremu.
  4. Ułożyć 14 babeczek w kształt sowy (jak na zdjęciu).
  5. Dwie babeczki z prawej i lewej strony posmarować roztopioną czekoladą i ułożyć połówki ciasteczek bez kremu tak, aby przypominały skrzydła.
  6. Resztę babeczek posmarować roztopioną czekoladą. Środkowe babeczki posypać wiórkami kokosowymi i paroma płatkami czekoladowymi. Na dwóch dolnych babeczkach położyć paluszki lub grissini, mające przypominać gałąź. Pazury zrobić z migdałów.
  7. Babeczki pozostawić, aby czekolada zastygła.
Smacznego.




 babeczki sowy

 Piszcie komentarze jak wyszły

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz