poniedziałek, 17 listopada 2014

Polecam blog MniaMniam ale nie zapomnijcie wchodzić na mnie.




Składniki:

20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale posmarować jajkiem i
wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec
przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej
partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki
2 łyżki + 1 łyżeczka suchych drożdży
70 ml (1/3 szklanki) wody o temperaturze pokojowej
568 g (4 szklanki) mąki pszennej do wypieków (np. tortowej)
100 g (ok 1/3 szklanki) cukru
1 łyżeczka soli
250 ml (1 szklanka) mleka o temperaturze pokojowej
250 g niesolonego masła dobrej jakości, schłodzonego
1 roztrzepane jajko

 Masło wyciągnąć z lodówki i rozwałkować wałkiem do prostokąta o wym. ok. 12x8cm.
Włożyć z powrotem do lodówki.

W kubeczku wymieszać drożdże z wodą, odstawić na 5 minut.
W dużej misce umieścić mąkę, cukier, sól, mleko i drożdże, wymieszać za pomocą
drewnianej łyżki. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulę wyjąć je na posypaną mąką
stolnicę, wyrabiać delikatnie przez 5 minut, rozpłaszczając ciasto i zbierając boki do środka.

Uformować kulę z ciasta, włożyć ją do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią
przeźroczystą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstawić
do lodówki na kolejne 1/2 godziny.

Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 23 x 38 cm, gruby
na 1 cm. Zostawić na 5 minut. Masło ułożyć w dolnej części prostokąta (powinno zajmować
1/3 jego część), zawinąć górną 1/3 część prostokąta w stronę środka, a dolną 1/3 część z
masłem zawinąć na górną 1/3 część (tak jak składa się list urzędowy). Docisnąć i zlepić
brzegi.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy od
wyjściowego, powinien mieć około 40 cm długości i być na 2 cm gruby. Ponownie złożyć jak
list. Ułożyć na talerz i włożyć do lodówki bez przykrycia na 30 minut.

Ponownie rozwałkować ciasto wzdłuż na prostokąt 3 razy dłuższy jak wyjściowy. Ponownie
złożyć na 3 części jak list. Schłodzić przez 30 minut. Jeszcze raz rozwałkować na prostokąt i
złożyć jak list. Ciasto obsypać mąką, zawinąć dokładnie w folię i włożyć do lodówki na
minimum 2 godziny, maksymalnie na 24.

Ciasto rozwałkować na długi, płaski prostokąt około 30 x 76 cm i cienki na 1/2 cm. Ostrym
nożem przekroić ciasto w połowie, przyciąć równo boki. Ciasto pokroić na trójkąty, wysokie
na około 15 cm od wierzchołka do podstawy trójkąta. Zwinąć w rogale rozpoczynając od
podstawy trójkąta do końca wierzchołka.

Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wyłożyć
rogale zawiniętym wierzchołkiem pod spód rogala. Układać je na blasze w odstępach 5 cm,
wyginać w kształt księżyca i delikatnie przyciskać końce do podłoża. Odstawić do
wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny bez przykrycia.

20 minut przed pieczeniem nagrzać piekarnik do 220 stopni. Rogale posmarować jajkiem i
wstawić do środkowej części piekarnika, temperaturę obniżyć do 200 stopni. Rogale piec
przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. W trakcie pieczenia pierwszej
partii, drugą blachę włożyć bez przykrycia do lodówki.


 Polecam blodg MniamMniam znajdzie bardzoo dużo przepisów.
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).
Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).
Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).
Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).
Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).
Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.
* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
- See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf

  • Na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    małe jajka
    soku z cytryny
    oleju słonecznikowego
    cukru
    soli
    letniego mleka (250 ml)
    roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    roztopionego masła
    jajko do posmarowania
  • - See more at: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3318/rogaliki-maslane?AspxAutoDetectCookieSupport=1#sthash.XVw61Cvn.dpuf

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz